[et_pb_section fullwidth=”on” specialty=”off” background_image=”http://www.pz-cres.hr/wp-content/uploads/2014/11/maslinari_224.jpg” background_color=”#ffffff” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”css”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”Ovčarstvo otoka Cresa” background_layout=”dark” text_orientation=”left” /][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Ovca se smatrala hraniteljicom i spasiteljicom stanovništva  na kamenitim, škrtim i siromašnim područjima. Samo je ona u takvim uvjetima mogla opstati i prehraniti (mesom i mlijekom), odjenuti (vunom i krznom) i obuti (kožom) svoga gospodara i njegovu obitelj. Ovčarska proizvodnja temelji se na izvornim pasminama, dugoj tradiciji proizvodnje mesa te specifičnostima krških pašnjaka i vegetacije.

Više od polovice ukupne površine otoka pokrivaju pašnjaci. Na Cresu raste više od 1300 različitih biljnih vrsta među kojima je mnogo aromatičnih i ljekovitih vrsta.

Uzgoj ovaca na prostranim pašnjacima otoka Cresa oduvijek predstavlja važnu gospodarsku djelanost. Prvi pisani podaci o broju ovaca na otoku su iz 16. stoljeća kada se na području otoka Cresa uzgajalo 120 000 ovaca. U drugoj polovici 18. stoljeća govori se o 70 000 ovaca, a početkom prošlog stoljeća prema dostupnim podacima na otoku je bilo 35 000 ovaca.

Creska ovca je izvorna Hrvatska pasmina te se uzgaja na području cresko-lošinjskog arhipelaga. Creska ovca je živahna,  vrlo otporna i prilagodljiva i kao takva prilagođena je klimi otoka Cresa. Cresko ovčarstvo obilježava iznimna ekstenzivnost i tradicionalnost koju karakterizira držanje ovaca na otvorenom, na otočkim pašnjacima, tijekom cijele godine. Ovce na pašnjaku, ograđenom suhozidom danonoćno borave bez pastira.

Zbog specifičnosti tla i vegetacije, postojanje brojnih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja, zdravog i netaknutog okoliša, tradicionalne i ekstenzivne tehnologije uzgoja, creska janjetina je specifičnog okusa i arome.

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://www.pz-cres.hr/wp-content/uploads/2014/07/creska-janjetina.jpeg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_map admin_label=”Map” address=”Šetalište 20. travnja, 51557, Cres, Hrvatska” zoom_level=”15″ address_lat=”44.96065359999992″ address_lng=”14.410265200000026″][et_pb_map_pin title=”Poljoprivredna zadruga Cres” pin_address=”Šetalište 20. travnja, 51557, Cres, Hrvatska” pin_address_lat=”44.9606536″ pin_address_lng=”14.410265200000026″ /][/et_pb_map][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

×