Jedina uljara u Cresu u vlasništvu je Poljoprivredne zadruge Cres. Zadruga je staru uljaru na preše, iz 1941., zamijenila modernim centrifugalnim strojem već davne 1975., prvim strojem takve vrste u Hrvatskoj.

Prateći novosti na polju prerade maslina i želeći stvarati uvijek vrhunsko maslinovo ulje, Poljoprivredna zadruga Cres 2005. godine kupila je od tvornice Pieralisi novi stroj za preradu kapaciteta prerade 1100 do 1300 kg/sat. Da bi preradili masline koje su ubrane tog dana u optimalnom   roku, čine se dobiva visoko kvalitetno maslinovo ulje, zadruga je u 2020. godini kupila ponovo od tvornice Pijeralisi novo postrojenje sa 6 mjesilica i dva dekantera, maksimalnog kapaciteta prerade svakog dekantera 1450 kg/sat.

Zbog zadržavanja kvalitete ulja masline se isključivo prerađuju „hladnim“ postupkom.

Postupak prerade započinje čišćenjem zaostalog lišća, pranjem i mljevenjem na mlinu čekićaru. Tijesto koje izlazi iz mlina odlazi u miješalice u kojima se bez prisutnosti zraka miješa i polako zagrijava. Kod hladnog postupka prerade temperatura tijesta i ulja ne smije prijeći 27oC. Tijesto, uz dodatak male količine vode ulazi u centrifugu u kojoj se odvajaju dvije faze: ulje i komina. Dobiveno ulje prolazi kroz još jedan separator koji iz ulja odvaja zaostalu vodu i fine nečistoće.

Poljoprivredna zadruga Cres godišnje preradi u prosjeku oko 400 tona maslina, ali zbog poznate sklonosti masline prema alternativnoj rodnosti, ima godina kada preradi i mnogo više (i preko 1000 tona).

×